Mäntyharju 425 vuotta

Vuonna 2020 Mäntyharju täyttää 425 vuotta. Juhlavuosi näkyy kunnassa muun muassa upeana tapahtumatarjontana koko vuoden ajan.

Nyt voit osallistua juhlavuoden sisällön suunnitteluun ja toteuttamiseen. Voit ehdottaa pientä tai suurta tapahtumaa tai tekoa liitettäväksi juhlavuoden ohjelmaan. Juhlavuoden teemana on yhdessä enemmän. Juhlavuosi on suunnattu etenkin kaikille kuntalaisille ja vapaa-ajanasukkaille. Mukaan ilmoitetut teeman mukaiset tapahtumat tai teot saavat oikeuden käyttää virallista Mäntyharju 425 -tunnusta. Tiedot tapahtumista nostetaan myös esiin Mäntyharju 425 -juhlavuoteen liittyvässä viestinnässä.

Juhlavuosi näkyy Mäntyharjussa koko vuoden 2020 ajan. Mäntyharjun kunta järjestää vuoden aikana lukuisia tapahtumia, jotka linkittyvät juhlavuoteen.

Ehdotuksia juhlavuoden tapahtumista ja teoista voit tehdä tästä linkistä.

AJANKOHTAISTA

3.6.2020
MiniMenojen sarja osana juhlavuotta

Isompi juhlavuoden kulttuuritapahtuma muuttui pienten tapahtumien sarjaksi.

Vallitseva poikkeustilanne perui kevään aikana kaikki kulttuuritapahtumat. Kesää kohden kulttuurielämä jälleen heräilee suositusten ja vaatimusten muuttuessa. Mäntyharjun kulttuuripalvelut oli suunnitellut kesälle isompaa kulttuuritapahtumaa juhlistamaan osaltaan Mäntyharju 425 -juhlavuotta. Suositukset ja turvallisuusnäkökohdat huomioiden tapahtuma muuttui minitapahtumien sarjaksi, MiniMenoiksi. Kulttuuripalveluiden lisäksi tapahtumasarja ovat mukana järjestämässä Mäsek sekä paikalliset yritykset.

Tapahtumasarja starttaa juhannuksen jälkeen Villa Aurorasta, jossa esiintyy vuoden 2013 tangokuningatar Heidi Pakarinen yhdessä Harri Lisdlen (tuuba) sekä Matti Hussin (piano) kanssa. Heinäkuun alussa päästään nauttimaan Sikahauska Stand Uppista kun Nilkko Brewingin lavalle astelevat lappeenrantalaisen huumoriklubin kyvyt Panu Kärri ja Lauri Talikka.

Rautatieaseman vieressä sijaitseva Makasiinin Puoti & Kahvila toimii tapahtumaestradina heinäkuun toisella viikolla. Esiintyjä Mr. Sunshine lempinimellä tunnettu trubaduuri Tuomas Lehto. Kuukauden loppupuolella Linkkumyllyyn saapuu esiintymään keväällä Talent Suomi ohjelman finaaliin yltänyt lavarunoilija Juho Kuusi. MiniMenojen sarja päättyy Rantaravintola Kurkiniemeen, jossa pääsee laulamaan yhdessä kaiken kansan tuntemia ja rakastamia ikivihreitä säveliä mäntyharjulaisille tutun kapellimestari, pianisti Jari Puhakan johdolla.

Kaikkiin tapahtumiin tulee tehdä paikka- tai lippuvaraus ennakkoon. Yleisön turvallisuus on otettu huomioon asiakasmäärien rajaamisella sekä turvaetäisyyksien ja hygieniaohjeistuksen avulla. Yleisön tulee myös muistaa ohjeistus, että yleisötilaisuuteen ei tulla oireisena.

Tarkemmat aikataulut ja ohjeet paikka- ja lippuvarauksia varten on nähtävissä juhlavuoden kalenterista tai kunnan tapahtumakalenterista.

5.5.2020
Mäntyharju 425-juhlavuoden soittolista on julkaistu Spotifyssä

Mäntyharjun 425 -juhlavuoden soittolista on julkaistu Spotify-suoratoistopalvelussa. Mäntyharjun kulttuuripalvelut keräsi talven aikana kuntalaisilta ehdotuksia mäntyharjulaisista artisteista sekä Mäntyharjuun liittyvistä kappaleista. Ehdotusten pohjalta on nyt koottu Mäntyharjun oma soittolista, joka osaltaan juhlistaa kunnan 425-vuotisjuhlavuotta.

Edellytyksenä listalle valintaan oli, että artisti tai kappale löytyy Spotifystä. Spotify on digitaalinen musiikin suoratoistopalvelu, josta löytyy miljoonittain kappaleita ympäri maailmaa. Listalta löytyy monipuolisesti musiikkia eri tyylilajeista, yhteensä 21 kappaletta. Mukana on muun muassa iskelmää, jazzia, konemusiikkia sekä yksi virsikin. Kunnan verkkosivuille on koottu tarkempi listaus mikä yhteys kappaleilla on Mäntyharjuun.

Kuuntele Mäntyharjun omaa soittolistaa Spotifyssä. Soittolista löytyy nimellä Mäntyharju 425 vuotta. Kappaleiden kuvaukset löytyvät sivupalkista "Mäntyharju 425 soittolista"

16.4.2020
Mäntyharju – runoina ja tarinoina kirjoituskilpailu

Järjestämme 425-vuotisjuhlien kunniaksi kirjoituskilpailun, johon kaikki voivat osallistua. Kisassa etsitään parhaita puolia Mäntyharjusta. Inspiraationsa tekstiin voi hakea luonnosta, historiasta tai omasta elämästään täällä. Tärkeintä on, että kirjoitat siitä, mitä Mäntyharju merkitsee sinulle.

Kilpailuun voivat osallistua kaikenikäiset kirjoittajat. Lapsille ja nuorille on kilpailussa oma sarjansa, joka on rajattu alle 20-vuotiaille. Kilpailuun voi runon lisäksi osallistua tarinalla, jonka maksimimitta on yhden A4-liuskan verran.

Kilpailutöitä voi lähettää kesäkuun loppuun saakka Mäntyharjun kirjaston sähköpostiin osoitteeseen mantyharju.kirjasto@mantyharju.fi otsikolla "Mäntyharju – runoina ja tarinoina". Viestiin myös maininta osallistuuko aikuisten vai lasten ja nuorten sarjaan sekä yhteystiedot tai nimimerkki, mikäli haluaa esiintyä kilpailussa nimimerkillä.

Kilpailuajan päätyttyä kirjaston henkilökunnasta, markkinointipäälliköstä ja Pitäjänuutisten edustajasta koostuva raati valitsee jokaisesta kilpailusarjasta viisi työtä julkaistavaksi Pitäjänuutisiin, joista yleisö saa äänestää suosikkiaan.

Kilpailun voittajat julkistetaan ja palkitaan syksyllä erillisessä tilaisuudessa. Kilpailuun osallistumalla kirjoittaja antaa luvan Mäntyharjun kunnalle käyttää kilpailuun osallistuneita runoja ja tarinoita markkinoinnissa.

8.4.2020
Mäntyharjun äänimaisema – Mäntyharju 425 vuotta juhlateos on nyt julkaistu
Yhtenäiskoulun oppilaita (2.-9. lk) osallistui äänitaidepajaan helmikuussa 2020. Äänitaidepajassa lapset ja nuoret pääsivät tutustumaan äänisuunnittelun maailmaan. Äänistä koottiin yksi yhteinen äänitaideteos, Mäntyharjun äänimaisema (Mäntyharju 425 vuotta juhlateos). Teoksessa tuodaan esille mäntyharjulaisten lasten ja nuorten mielimaisemia.

Teoksen toteuttamisesta vastasi lasten ja nuorten lisäksi Samu Vesterinen ja Anne Salmi. Mukana oli myös Mäntyharjun kulttuuripalvelut. Äänitaidepajat sekä äänitaideteoksen toteuttamisen mahdollisti Taiteen edistämiskeskuksen (Taike) myöntämä Lastenkulttuurin erityisavustus.

Teosta suositellaan kuunneltavaksi avoimin mielin sekä hyvällä äänentoistolla tai kuulokkeilla, parhaan kuuntelukokemuksen saavuttamiseksi. Kuuntele teos tästä:

 

JUHLAVUODEN OHJELMA

Juhlavuoden virallisista tapahtumista on koottu oma kalenteri. Kalenteri löytyy sivuvalikosta tai klikkaa tästä linkistä.

 

Lisätietoja:

Mäntyharju 425 – työryhmä (sähköpostit etunimi.sukunimi@mantyharju.fi)

Hyvinvointikoordinaattori Christian Juhola
Markkinointipäällikkö Eija Kling
vs. kulttuurisihteeri Eveliina Mäenpää